El quëstionari: Pau Pérez i Jordi Muñoz

En Pau Pérez i en Jordi Muñoz són els directors de l’Escola d’escriptura de l’Ateneu barcelonès.

L’Escola és un centre de formació creativa i d’aprenentatge professional en les arts i els oficis de la paraula, ja sigui presencialment o per mitjans virtuals. S’adreça a aquelles persones amants de la llengua i la literatura que vulguin compartir la seva passió en un ofici o aprofundir en el plaer de la lectura i l’escriptura. Ofereix una àmplia varietat de cursos presencials i virtuals, amb una atenció molt personalitzada, gràcies al reduït nombre d’alumnes per grup. Compta amb un equip d’un centenar de professors, tots ells escriptors, crítics literaris, catedràtics universitaris o professionals del món editorial per a impartir les classes i els seminaris. Compta també amb un bon nombre de creadors dels camps de la narració, la dramatúrgia, la poesia, etc. Des de l’any 2012 l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès és una societat de l’Ateneu Barcelonès que gestiona el conjunt de l’activitat de l’Escola.

Per a més informació, consulteu el web de l’Escola i el programa de cursos 2015/2016.

Els_directors_de_lEscola_dEscriptura_Pau_Pérez_Jordi_Muñoz

Escola escript Ateneu

 

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessiu aquest breu qüestionari, havíeu sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal us havíeu assabentat de la nostra existència?

PP i JM.- Sí, havíem sentit a parlar d’Inèdits, la revista de creació literària de contes llargs. Vàrem conèixer el projecte de bon principi gràcies a la informació que ens va trametre una de les seves impulsores, la Sílvia Romero.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creieu que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

PP i JM.-  Creiem que és una proposta molt útil per reivindicar el gènere del conte. Com bé dieu, a molts països l’afició al gènere l’han impulsada revistes de creació literària. Així doncs, és fantàstic que a casa nostra surtin iniciatives amb el mateix esperit.

3. Creieu que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

PP i JM.- En la nostra opinió, això ha començat a canviar d’uns anys ençà. Tant entre els lectors com per exemple entre els escriptors novells. Hi ha més reconeixement que abans de les virtuts i característiques pròpies del gènere. Fins i tot el mercat editorial, dintre dels límits que li marca la crisi, està una mica més receptiu que abans als llibres de relats.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Considereu que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

PP i JM.- Relat pot referir-se a qualsevol text narratiu. Per això es parla de relat breu com expressió sinònima de conte. Nosaltres, a l’Escola d’Escriptura, fem servir preferentment la paraula conte.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldríeu saber vosaltres al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

PP i JM.- De fet, com a Escola d’Escriptura ens agradaria establir un marc de col·laboració amb la revista, difondre la iniciativa entre l’alumnat i el professorat del centre i establir algun tipus de sinergies i complicitats que permetin donar-la a conèixer i possibilitar que noves veus literàries tinguin l’oportunitat de publicar a Inèdits.

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s