El qüestionari: Marc Moreno

Marc Moreno (Barcelona, 1977), és periodista, escriptor (Cabdills, Independència d’interessos, Els silencis dels pactes, La reina de diamants (amb Sebastià Bennasar, Lluís Llort i Salvador Macip) i la recent Contra l’aparador) i editor de Llibres del Delicte, editorial especialitzada en novel·la negra catalana.

Marc Moreno - foto

contra l'aparador
logodelicte

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

MM.- Havia vist alguna cosa al Facebook amb qüestionaris d’aquest tipus que heu fet anteriorment, però la veritat és que no conec a fons el projecte, però el trobo força interessant i crec que necessitem més iniciatives així per potenciar l’àmbit cultural català.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

MM.- Sens dubte! Un projecte així és molt necessari perquè una gran part de la literatura mundial del que avui entenem com a clàssics van publicar, es van iniciar i fins i tot van subsistir gràcies a la possibilitat de publicar contes en aquest tipus de publicacions. Crec que tot projecte cultural fet amb una mica de cap s’ha de celebrar perquè no som un país que vagi sobrat, però si a més és en un format que potencia un gènere com el del relat, que malauradament no compta amb gaire visibilitat a casa nostra, més encara.

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

MM.- Vivim la tirania de la novel·la, això és indiscutible, però no perquè siguem una literatura on no s’escriguin contes, tot el contrari, crec que hi ha molts escriptors que conreen el relat curt, però després o no tenen la possibilitat de publicar-los o, si ho fan, a les llibreries no tenen tanta visibilitat com les novel·les i els lectors no aposten tant per llegir-los. És un problema que hem generat tots alhora, ja que si les editorials apostessin per publicar més llibres de relats, les llibreries per col·locar-los a les taules de novetats i els lectors per comprar-los, tot seria més fàcil per als relats perquè no hi ha dubte que a Catalunya tenim molt i molt bons escriptors de relats.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

MM.- Per mi no hi ha cap diferència, tot i que reconec que la majoria de cops acostumo a fer servir “relat curt” en lloc de “conte”. Suposo que és un hàbit que vaig agafar perquè abans quan deia que havia escrit un conte molta gent es pensava que eren contes per a nens, i al final vaig acabar dient sempre relat curt per evitar confusions. Però considero que un relat curt és un conte.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

MM.- Crec que és important explicar per què existiu, quina és la vostra motivació i amb quin objectiu es publica una revista com Inèdits. Saber a quin públic t’adreces, identificar-lo i informar-lo de l’existència de la revista generaria en mi l’interès per llegir-la. Perquè alguna cosa em cridi l’atenció necessito saber què hi trobaré i per què s’ha publicat.

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s