Jim Nash, un home de poca sort, de Joan Gausachs i Marí

Joan Gausachs – Biografia

Joan Gausachs - foto

En Joan Gausachs i Marí va néixer a la barriada d’Horta (Barcelona) el dijous 15 de gener del 1942. Tal com era costum a l’època ho va fer a casa. Bé, això li ho han dit de sempre, doncs ell, per més que s’esforça no pot recordar-ho.

L’any 2005, a la tendra edat de 63 anys, se li va despertar la dèria d’escriure una mica —dèria que tenia dormida des de feia bastant temps—. L’any 2008 va començar a penjar algun dels seus relats a Relats en català (R.C.) i encara continua. L’any, possiblement 2010, es va associar a l’Associació de relataires en català (ARC) i encara l’aguanten.

Si parléssim dels seus èxits literaris ja hauríem acabat; mai, mai però mai ha guanyat res de res, tan sols ha estat finalista cinc vegades de set participacions en el Premi Víctor Mora de Narrativa Breu de L’Escala.

Ah! No es pot deixar de fer constar que diversos autors de Relats en català, han tingut l’honor de compartir llibres col·lectius amb ell. El seu conte Nicanor i l’oca Sió va ser publicat en el núm 4 de la revista Inèdits.

Comencem a cavalcar amb Jim Nash, un home de poca sort

Decididament, en Jim Nash era un home de poca sort. Feia uns quants anys que es passejava per les muntanyes pedregoses buscant una mina d’or que l’allunyés de la misèria que sempre li havia fet companyia.

Començava a estar cansat de veure que, de vegades, quan ell deixava de buscar en un determinat lloc… patapam!, venia un nouvingut i a la primera picada o palada ja me’l tenies nedant entre abundants vetes d’or o de tresors enterrats. Va arribar un moment en què va pensar a llogar un acompanyant perquè acabés les feines que ell començava. Però no es decidí mai. Segurament que la Misèria avisaria a la Sort perquè no s’acostés gaire i a sobre hauria de mantenir un ajudant. Era tan ràcano, que havia deixat de fumar per no gastar.

No sortiré mai, mai, però mai, de la misèria, es queixava, llastimosament, en Jim, però la misèria mai, mai, però mai, no li contestava. 

Un dia, cap al tard, decidí plegar d’una vegada i canviar de feina. Deixaria de ser buscador de fantasies, tornaria a casa seva, a la ciutat de Toston, i es convertiria en un treballador. Bé, encara no ho tenia pensat, en què treballaria, però es convertiria en un treballador.

Es feia fosc i encara faltava molt per arribar a la ciutat de Toston. Però no faltava tant per arribar a la primera cova on, ja feia temps, havia començat a buscar… fantasies. Sí, allí hi faria nit així que hi arribés.

Dit i fet! Quan va trobar el lloc de la seva primera temptativa, ja era negra nit i no s’ho va pensar gens. Va desfermar el cavall perquè pogués passar millor la nit, i li va dir que es busqués la vida, però que l’endemà al matí el volia veure al seu costat. Trist, el seu cavall, va renillar d’alegria i va dir que vale, que ja ho faria així, però, com sempre, li va quedar el convenciment que en Jim no l’entenia.

En Jim, un cop dins la cova, va encendre una espelma per veure on es ficava. Renoi! Ja n’hi havia de brutícia, però què hi farem… per una nit! Va estendre uns quants sacs per fer una mica de gruix, s’hi va ajaçar i es desitjà bona nit.

No feia gaire estona que dormia quan un dels seus roncs, més fort que els altres, el va despertar. Malament! Ell sabia que quan es despertava li costava tornar a agafar el son. Es va remoure, sense trobar cap posició que li resultés còmode. Els sacs estaven fets un garbuix. Es va aixecar, li va costar encendre l’espelma. Amb tots els moviments que havia fet, la terra que tenia a sota dels sacs s’havia escampat i deixava entreveure uns taulons de fusta. Això, això, pensà ell, és el que no em deixa dormir: la fusta és més dura que la terra. Provà de dormir. Li va costar, però a la fi ho va aconseguir.

Trobareu el conte íntegre a:

INÈDITS NÚM 8– Abril 2016

Edició impresa aquí
Edició ebook-pdf aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s