Margarides arran de mar, d’Anna Porquet Botey

 

anna-porquet-botey-foto

 

Anna Porquet Botey – Biografia

Anna Porquet Botey (Barcelona, 1967). Llicenciada en Filologia Catalana, és autora del llibre de sociolingüística Canviar la realitat, sobre els Grups de Defensa de la Llengua. També ha publicat ressenyes de llibres i articles d’opinió en diverses revistes. Fa anys que escriu ficció (va publicar alguns relats juvenils a la revista Cavall Fort), i es declara amant dels gèneres breus. Tot i que, al llarg del temps, per motius diversos, s’hi ha anat dedicant d’una manera irregular, ha obtingut alguns reconeixements com a contista, el més recent dels quals ha estat l’accèssit del XVIII Premi de Narrativa Montserrat Roig de Martorelles, amb el relat “Secrets” (publicat a Inèdits núm. 4). Ha seguit l’itinerari de formació per a narradors a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (2013-2015). Actualment, està enllestint el seu primer recull de contes.

 

Primeres línies de Margarides arran de mar

I

 

Un diumenge d’estiu de l’any 1986, ignorant totes dues encara que aquell seria el darrer cap de setmana que passarien juntes, la Neus va sortir de casa amb la Mireia. Mentre començaven a caminar per la vora del port pesquer, en silenci i sense mirar-se, una oreneta cuablanca es va deixar anar d’entre el brancatge d’un pi en una cala àrida esquitxada de margallons, va passar rasant per damunt d’unes margarides silvestres que creixien a tocar del mar, s’enlairà en traspassar l’estreta llenca de sorra daurada on morien les onades, atrapà un abellot amb el bec en plena volada i se’l va empassar, travessà mitja dotzena més de cales i penya-segats gairebé desèrtics, va refilar quan ja s’albirava el campanar de Roquissar de Mar, inicià el descens damunt del dibuix abrupte que sempre han format els carrers tortuosos de la vila, deixà anar una cagaradeta en apropar-se al passeig marítim, planejà en cercle sobre les barques dels pescadors i va anar a ajocar-se dins d’un niu enganxat a una biga del sostre del bar El racó, un de tants comerços que ja aleshores omplien la riba del port. Des d’allà es veia l’inici del carrer del Vent, costerut i estret, tot de cases emblanquinades amb porticons de colors, que pujava fins a l’estació de tren. La Neus i la Mireia ja l’estaven enfilant cap amunt. Avançaven a passes lentes, allunyant-se de l’olor intensa de iode, salabror i brea que desprenia el port.

            El vidre d’una pastisseria va reflectir les figures de les dues noies. Eren primes i tenien gairebé la mateixa alçada -la Neus era pocs centímetres més baixa que la seva amiga- però l’esveltesa de la Mireia i l’elegància amb què es movia creaven un contrast notable entre totes dues. La finor del rostre arrodonit de la Neus delatava la joventut esclatant dels seus dinou anys acabats de fer. La Mireia, de faccions anguloses ben dibuixades, amb prou feines arribava als vint-i-cinc.

            La Neus caminava amb els braços creuats davant del pit. A la mà aferrava un clauer d’on penjava un grapat de claus. Portava texans blaus, bambes negres i samarreta fúcsia de tirants. Els cabells, castanys, els duia deixats anar a l’alçada de les espatlles. Tenia els ulls fixos en les llambordes rectangulars i antigues del terra i només de tant en tant llambregava la Mireia, tot mossegant-se els llavis. La Mireia es va penjar de l’espatlla la bossa d’esports petita que duia en una mà, va subjectar amb la boca el petit ram de margarides silvestres que portava a l’altra, va alçar els braços amb els colzes doblegats i es va recollir la cabellera espessa de rínxols rojos naturals per fer-s’hi una cua amb una goma que portava al canell. Mentre passejava l’esguard verd oliva damunt tot el que les envoltava, va posar-se bé la ronyonera de fil vermell, que ressaltava sobre el vestit hippie de color blanc llarg fins als peus, on duia unes sandàlies de sola plana.

 

Trobareu el conte íntegre a:

INÈDITS NÚM 9
Edició impresa aquí
Edició ebook-pdf aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s