El qüestionari: menut

En menut va néixer el 2008, quan va decidir que li agradava prou escriure com per dedicar-hi una mica més d’un conte l’any, com havia fet fins llavors; així que va agafar el teclat de l’ordinador i es va posar a pensar alguna cosa. I mira, va quedar finalista del segon premi Miasma.

Des de llavors ha seguit escrivint, amb no tanta regularitat com voldria, ha anat a classes -perquè només els genis ho fan bé sense que els n’ensenyin-, i tot i no dedicar-s’hi vuit hores al dia no es pot queixar, ja que ha sortit en alguna Catarsi, en alguna Lluna en un Cove, al Vint relats de la fi del món, s’ha endut un Ictineu, un Ovelles elèctriques. També ha publicat a l’Inèdits, al Montseny entre llum i boires i al 9 relats per un 9 país. És editor de la revista Catarsi.

 

 

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

m.- Sí, la coneixia. De fet, teniu dos contes meus publicats! Us conec des del primer número, no recordo com. Potser m’ho va dir l’Alícia (Gili)?

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

m.- I tant! Les poques coses que hi ha en aquesta línia no poden desaparèixer!

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

m.- No sé si sóc la persona més adequada per contestar aquesta pregunta. En el meu entorn hi ha diverses persones que estimen i escriuen contes, per tant si m’hagués de refiar només del meu entorn, hauria de dir que no. Però sí que tinc la impressió que hi ha bastant la impressió que els llibres, com més grossos, millor, només cal veure el gruix de molts dels supervendes d’avui en dia.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

m.- Per mi, un relat és una «història relatada», independentment de la llargada. Una novel·la és un relat, també. Un conte, per mi, és un relat curt.

I encara podria anar una mica més enllà: la gent que «reciten històries en veu alta» (per dir-ho d’alguna manera, ara no em surt la paraula correcta), no expliquen relats, també?

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

m.- Doncs contestaré de manera egoista! ;-). Com a editor que sóc de la revista Catarsi, estaria bé saber com treballeu per veure si puc fer alguna cosa millor!

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

One thought on “El qüestionari: menut

 1. menut:

  El nostre sistema de treball és senzill. Quan rebem un original, el primer que fem és comprovar que s’acull a les pautes de la revista quant a extensió (entre 15 i 25 pàgines).

  Un cop feta aquesta comprovació, l’Equip editorial disposa d’un parell de mesos per llegir, valorar, comentar i prendre una decisió sobre l’acceptació o no d’aquell original. I tant si la resposta que hem de donar és positiva com negativa, sempre enviem un correu electrònic a l’autor o autora.

  I a partir d’aquí ja ve l’organització per editar aquell conte en el número que correspongui de la revista. Cal fer-ne una revisió, sol·licitar la il·lustració als nostres artistes col·laboradors, dissenyar les compaginades… els passos habituals en tota edició.

  Gràcies de nou per respondre el nostre Qüestionari,

  Equip editor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s