El llit tretze de l’UCI, de Carme Ripoll

Carme Ripoll – Biografia

Neix a Barcelona el 1945.El 1952 es converteix en lectora compulsiva. El 1953 comença a escriure contes infantils per a consum propi. El 1955 és redactora del setmanari familiar creat amb el seu germà. Amb el seu marit i els tres fills, viuen la major part del temps a l’estranger. Les cartes són l’expressió literària d’aquesta època. De tornada, 2008, s’inscriu a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. És l’eclosió d’un do que porta amagat des de sempre. El 2013 posa en marxa l’Obrador d’històries. Escriure i llegir són necessitats bàsiques.
Publicacions:
– 2011: Un balcó del Raval, finalista del Premi de Relat Breu Districte V
– 2014: Nena no t’ho perdis, dins del recull A l’ombra del Decameró. Catorze relats eròtics (Ed. Gregal)
– 2015: Jura’m que no ho diràs a ningú (Ed. Gregal); El testament (Inèdits); i Mama, on és l’Avi (Cavall Fort)

Així comença El llit tretze de l’UCI

1. Les infermeres

—Ha arribat la nova?

—Encara no. Qui és la tutora?

—Jo!

—Pobra! Apa, Sílvia, que potser tens sort i és una d’aquelles llesta i treballadora.

—Sí! I a sobre es diu Àngels! El “pobra” anava per ella o per mi?

—Tu què creus? Per les dues!

La Martina s’allunya passadís avall seguida del ressò de la seva rialla. La figura es perd darrere les cortines del box sis.

Quan arriba l’Àngels, la Sílvia se la mira de cap a peus amb un posat estricte i seriós que impressiona la noia. En un to sec li diu:

—A partir d’ara ets la meva ombra, mires i observes amb atenció tot el que faci, si no tens memòria et compres una llibreta i t’ho apuntes. Si hi ha coses que no entens, preguntes. Tot el que fem ja ho hauries de saber perquè ho has estudiat, però la pràctica és una altra història. Recorda que arribarà un dia que estaràs sola i no tindràs ningú per preguntar i que una equivocació en el nostre ofici pot tenir conseqüències irreparables, fins i tot fatals.

L’Àngels escolta el discurs de benvinguda sense fer el menor gest, tot el que li diu la seva tutora ho sap. Ha aconseguit el somni de la seva vida i per res del món vol fallar a aquestes altures.

La tutora torna a observar la noia i diu:

—Jo em dic Sílvia i la meva companya és la Martina. Anem a fer la ronda.

El matí passa en un sospir i en acabar el torn va a comprar una llibreta. Se sent incapaç de retenir totes les rutines que ha d’aprendre i no vol preguntar més de l’estrictament necessari. Malgrat el discurset del començament, la Sílvia ha estat molt amable i li ha permès fer un munt de coses. És molt simpàtica i afectuosa amb els malalts i en especial amb els familiars; tots se l’estimen. La Martina també ha estat molt agradable, és una dona d’edat mitjana que sempre té la rialla a punt, contínuament està de broma amb els malalts malgrat que la majoria no poden respondre-li.

2. El voluntari

L’Agustí està fart dels hospitals. És un malalt crònic, té una insuficiència renal aguda i ha de passar, dia sí i dia també, per alguna de les seves dependències. A l’inici de la seva malaltia li costava molt acceptar-ho, però va arribar un moment en què va pensar que havia de trobar la manera de superar aquesta fòbia per no acabar perdent fins i tot la salut mental. És per això que ha decidit fer-se voluntari per acompanyar persones ingressades que estan mancades de companyia perquè no tenen ningú que es pugui quedar amb ells. És una mica allò de “si no pots vèncer el teu enemic, alia’t amb ell”, i ara cada dia va a un departament o a un altre per donar un cop de mà a qui ho necessiti.

Trobareu el conte íntegre a:
INÈDITS NÚM 11 – Abril 2017

Edició impresa aquí
Edició ebook-pdf aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s