El qüestionari: Mercè Bellfort

Mercè Bellfort Bruna – Biografia

Mercè Bellfort Bruna (Barcelona, 1953). Se sent molt còmoda escrivint microrelats i contes curts, la brevetat d’aquest gènere literari realment la té ben captivada. Penja regularment els seus relats a la pàgina web de Relats en Català (RC). Ha participat amb diversos autors en la major part de llibres que ha editat Meteora conjuntament amb RC i l’ARC (Associació de Relataires en Català).

Guanyadora del Premi Víctor Mora de Narrativa Breu 2014 amb el conte L’etiqueta i finalista en tres edicions (Editorial La Busca, anys 2009, 2011 i 2012). Ha col·laborat amb la revista local L’Escalenc on ha publicat un bon nombre de contes i també al bloc del microconte en català La bona confitura, que gestiona l’escriptor Jordi Masó Rahola (Vladimir). Ha publicat un recull de contes i microrelats titulat Relats sentits (Bubok, 2013). El juliol de 2014 va publicar amb Inèdits el seu conte La residència i avui ens respon el qüestionari.

Mercè Bellfort - FOTO

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

MB.- Sí, vaig saber del naixement d’Inèdits -gener de 2014- a través de Relats en Català i de Facebook. El mateix any hi vaig col·laborar amb un conte. Des de llavors estic al cas del creixement literari de la revista.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

MB.- I tant que és necessari poder comptar amb la publicació trimestral d’una revista que ofereix un ventall exhaustiu de contes en català! Bàsicament per dos motius: per preservar la nostra llengua i per reivindicar el conte com a gènere literari de primera magnitud.

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

MB.- La categoria que pot tenir un conte, el seu nivell de creativitat i tècnica literària, és igualment equiparable a la d’una novel·la. El mateix Jaume Cabré, que fa uns mesos va publicar un recull de tretze contes titulat Quan arriba la penombra, afirmava el dia de la presentació a l’Ateneu Barcelonès que “el conte és un gènere interessantíssim”. Resulta francament positiu que autors de la seva talla, amb una solidesa i consolidació literària reconeguda arreu, publiquin llibres de contes. És la millor manera de reafirmar que el conte té el prestigi que es mereix. I, si en algun moment se l’ha considerat com el germà petit de la narrativa, com un gènere de segona enfront de la novel·la, val a dir que aquells que ho sostenien o ho sostenen encara, van molt errats. Només cal estar atents als reculls de contes que es van publicant avui en dia a casa nostra per adonar-nos que aquest gènere gaudeix d’una excel·lent qualitat literària.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

MB.- No li veig cap diferència a l’hora d’escollir un o altre mot. Per a mi ambdós termes em condueixen al mateix indret: un espai fantàstic on un narrador és capaç de captivar-me contant o relatant una història.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

MB.- Penso que la difusió que feu de la revista és prou completa (des de presentar els bons il·lustradors de cada conte fins a llegir-ne fragments, a tall de tastets literaris, i rebent sempre la informació pertinent a través del vostre blog).

Inèdits és una revista de referència dins el món del conte. Al llarg d’aquests tres anys i mig d’existència s’ha donat a conèixer un bon nombre d’autors que han demostrat la seva vàlua com a contistes. És d’agrair que l’equip editorial perseveri en aquesta tasca de difusió de noves veus.

Més que saber, el que voldria és desitjar llarga vida a Inèdits.

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s