Les adaptacions, de Joan Gausachs i Marí

Joan Gausachs – Biografia
Joan Gausachs - foto

En Joan Gausachs i Marí va néixer —tal i com ja ho va indicar en les dues anteriors participacions a Inèdits— a la barriada d’Horta (Barcelona) el dijous 15 de gener de 1942. Tal com era costum a l’època ho va fer a casa. Bé, això li ho han dit sempre, doncs ell, per més que s’hi esforça, no pot recordar-ho.

L’any 2005, a la tendra edat de 63 anys, se li va despertar la dèria d’escriure una mica —dèria que tenia adormida des de feia bastant temps—. L’any 2008 va començar a penjar algun dels seus relats a Relats en català (R.C.) L’any, possiblement 2010, es va associar a l’Associació de relataires en català (ARC)

Si parléssim dels seus èxits literaris ja hauríem acabat; mai, mai, però mai, ha guanyat res de res, tan sols ha estat finalista cinc vegades de vuit participacions en el Premi Víctor Mora de Narrativa Breu de L’Escala. El fet de no haver guanyat mai res de res, ell no creu que el problema sigui seu, més aviat considera que els jurats en tenen la culpa.

Ah! No es pot deixar de fer constar que diversos autors de Relats en català, han tingut l’honor de compartir llibres col·lectius amb ell.

Primeres línies de Les adaptacions

Qui més qui menys ha sentit a parlar de que la majoria de les adaptacions cinematogràfiques de novel·les d’èxit, acostumen a tergiversar bastant el seu contingut, cosa que normalment desagrada als autors.

Doncs ara us explicaré que tinc un amic… com us diré? Un amic d’aquells de tota la vida, un amic a qui estimes com si fossis tu mateix, al qual li va passar un cas similar. Similar, similar, potser és exagerar una mica, la veritat no és pas que li volguessin adaptar una obra per al setè art. La cosa és un xic més senzilla: en Jan Gim, el meu amic, havia escrit uns “Pastorets” dels quals n’estava molt cofoi i els va deixar llegir a un amic seu, director de teatre d’aficionats. L’Albert Bertran, l’amic del meu amic, li fa oferir de representar-los però, i aquí està el “però”: caldria fer uns petits retocs.

El pobre Jan va quedar ben atabalat amb tants retocs i del seus trasbalsos en podríem fer un relat que es podria titular…

EL DIRECTOR, L’OBRA I L’AUTOR

Albert Bertran tenia la seguretat que aquesta vegada havia topat amb un original que li donaria un gran èxit com a director teatral de la companyia d’afeccionats del Casal Cultural del barri del Verger.

Feia temps que no aconseguia sobresortir d’entre els seus companys. Els altres directors —en Camil i en Dalmau— tenien més sort o sabien triar millor les obres a representar. Ell no. Ell era massa clàssic, no s’atrevia amb obres més modernes i preferia continuar amb les obres més conegudes i, algunes d’elles, no suportaven gaire bé el pas del temps.

Aquest any però… Era l’encarregat de dirigir els Pastorets. Els Pastorets! Que poc es pensaven en Camil Milà i en Dalmau Maulenes que aquest any hi hauria Pastorets nous de trinca!

Ja somniava amb el seu gran triomf: La nit de Nadal de l’any U. Un original d’un amic seu d’infantesa que se les donava d’escriptor. Pobre Jan!, tot el que havia escrit eren quatre bajanades. Però… noi! La nit de Nadal… havia de reconèixer que estava molt ben aconseguida. Amb quatre retocs podria arribar a ser una obra mestra… Bé, si no mestre del tot, com a mínim, una obra d’alumne avantatjat.

Quan fessin els cartells publicitaris hauria de posar el nom del seu amic com a autor, només faltaria… Encara que l’Albert ja començava a creure que amb les millores que faria en el text podrien sortir-hi tots dos… Bé, de moment no ens hi encaparrem massa… tot arribarà.

Trobareu el conte íntegre a:

INÈDITS NÚM 13– Gener 2018

Edició impresa aquí
Edició ebook-pdf aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s