El qüestionari: Carles Castell

Carles Castell Puig – Biografia

Carles Castell Puig (Reus, 1962) és ecòleg i treballa en l’àmbit dels espais naturals protegits. En la seva faceta científico–tècnica ha publicat nombrosos articles i llibres científics, divulgatius i d’opinió. Des de fa anys, dedica part del seu temps lliure a escriure relats.

Es va estrenar guanyant el Premi Literari Jaume Maspons i Safont de Granollers amb el conjunt de relats “I…” (Premsa d’Osona, 2008). Des de llavors ha estat guardonat en diversos premis i concursos. En Carles va col·laborar en l’Inèdits núm. 3 amb el conte L’amic pescador.

SONY DSC

Acaba de publicar el llibre de contes Set pecats, guardonat amb el Premi Soler i Estruch 2017 de Castelló de la Ribera i publicat per Edicions del Bullent.

Set Pecats és un recull de set contes que agafen el títol, i la trama narrativa, dels set pecats capitals: Supèrbia, Gola, Ira, Peresa, Luxúria, Avarícia i Enveja. El protagonista de cada història és un escriptor o escriptora, en el sentit més ampli del terme, que en l’exercici de la seva activitat es veu abocat a caure en un dels set pecats capitals. Aquest plantejament dóna peu a situacions i reflexions al voltant del món de l’escriptura, emprant tothora un llenguatge planer i defugint els judicis fàcils i les lliçons morals. Tanmateix, no es tracta en absolut d’una obra sobre literatura, ja que els protagonistes són mers instruments per presentar les febleses i les contradiccions de la naturalesa humana, sempre amb un punt d’humor que cerca la complicitat del lector.

Des de l’Inèdits et desitgem moltíssima sort i molt d’èxit!!! I t’agraïm molt que hagis respost el nostre qüestionari.

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

CC.- Sí, a través de companys escriptors, del boca-orella, o millor dit, de la safata de sortida a la safata d’entrada. Així vaig conèixer la revista i vaig tenir la sort de poder-hi publicar un conte.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

CC.- Sens dubte el conte necessita el seu espai de difusió, amb la qualitat i la periodicitat de la Revista Inèdits. Això és imprescindible, tant per als escriptors de contes, a qui sovint els costa trobar mitjans on publicar, com per als lectors amants d’aquest gènere.

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

CC.- Em fa l’efecte que, per sort, la consideració literària del conte s’ha anat recuperant els darrers temps. Un gènere que, en la seva etapa moderna, havia nascut d’autors de la talla de Txékhov i Poe, i que havia assolit una força única per plasmar la societat del segle XX, com en el cas del conte americà de Cheever o Carver, després va caure en una certa decadència o menyspreu. Avui en dia, els costums d’una societat apressada, cada dia més avesada a llegir menys de 140 caràcters, han facilitat una revifada del conte, en totes les seves versions. Tanmateix, crec que encara ha d’acabar de trobar el seu espai i consolidar la seva significació i excel·lència.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

CC.- Em costa trobar la diferència entre els dos termes, tot i que relat pot ser una accepció més genèrica. Darrerament la paraula relat ha agafat molta volada, especialment entre determinats cercles literaris i editorials, i possiblement també lligat a l’ús del neologisme microrelat. A mi personalment m’agrada parlar de conte, tinc la sensació que conté una màgia que li manca al terme relat, molt més comú i fred.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

CC.- Posats a preguntar, m’agradaria conèixer millor els vostres objectius i el vostre impacte en el món del conte. Quin tipus de lector teniu? Us fan algun retorn sobre allò que llegeixen? Què us agradaria publicar, més enllà d’allò que enviem els escriptors de manera espontània?

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

One thought on “El qüestionari: Carles Castell

  1. Hola Carles:

    Els objectius d’Inèdits són els que ja vam fer constar quan vam iniciar aquest projecte: treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català i defensar aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, tot oferint-li un espai de qualitat que, aquesta era la nostra intenció, amb el temps es convertís en un referent per als contistes.

    Ignorem amb exactitud quin és el lector tipus que ens segueix, excepció feta dels mateixos autors que publiquen, perquè no obtenim aquest retorn que tu esmentes sobre allò que llegeixen a la nostra revista. I no anhelem cap tipus de conte en concret més enllà dels que ens envien, perquè volem una publicació oberta, que satisfaci un públic lector ampli.

    Gràcies pel teu interès.

    Equip editor d’Inèdits

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s