El qüestionari: Yves Gerbeau

Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, Yves Gerbeau Vernet ha treballat de periodista, actualment és professor de català a secundària i escriu novel·les i relats curts.

Al seu bloc Amb idees a la llengua publica relats breus amb una temàtica comú: la subjectivitat de la realitat; a partir d’aquesta aborda els temes literaris universals. Aquest bloc va ser finalista als premis Blocs Catalunya 2011 i a dia d’avui ja conté més de 700 relats publicats.

El 2012 va publicar la seva primera novel·la, El número 7, amb l’Editorial Stonberg. I el 2016, la segona Insensible – Esquilar la pell.

També ha participat a Núvol en diverses ocasions amb els seus contes i amb l’Inèdits Núm. 4 amb el conte L’home que llegia l’Eneida.

Avui ens ha atès per respondre les preguntes del nostre Qüestionari sobre conte versus relat.

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

YG.- Sí, he participat en la creació de contes de la revista.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

YG.- I tant, el conte és un gènere oblidat, sobretot si es parla d’autors novells. Les editorials, en general, treuen contes només d’autors ja consagrats.

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

YG.- Crec que no està mal considerat, però no té el prestigi de la novel·la; això és evident.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

YG.- Aquesta pregunta és de resposta difícil, no pas per defensar la meva opinió (que seria que no hi ha cap diferència entre ambdós termes), sinó perquè crec que estem massa obsessionats sempre a classificar i etiquetar-ho tot.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

YG.- Quins temes proposeu per a futures edicions, com us ho feu per editar-los, quanta gent sou, quins criteris d’edició seguiu, quins projectes futurs teniu, etc.

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

One thought on “El qüestionari: Yves Gerbeau

  1. Primer de tot, Yves, gràcies per acceptar respondre el nostre Qüestionari. I passant als temes que planteges, intentarem donar-te resposta.

    Referent a futures edicions hem de dir que no tenim damunt la taula cap temàtica concreta. La intenció d’Inèdits ha estat, en tot moment, donar cabuda àmplia a qualsevol plantejament sota el paraigua del conte llarg entès com a gènere literari potent.

    L’Equip editor, tal com s’indica en l’apartat “Qui som” del blog, està format per tres persones. I tots els inèdits que rebem passen per la lectura atenta de totes tres. El criteri que seguim per optar a la publicació o bé per rebutjar un original és que totes tres persones han d’estar d’acord. Tant en un cas com en l’altre.

    I referent a projectes futurs, en uns mesos publicarem un comunicat que farà referència a aquesta qüestió.

    Gràcies, de nou, per dedicar-nos el teu temps i pel teu interès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s