INÈDITS – Núm 7 Especial biblioteques – Gener 2016

Portada

Edició impresa aquí
Edició ebook-pdf aquí

Iniciem el 2016 amb un número especial de la revista dedicat a les Biblioteques. En aquesta ocasió publiquem cinc contes: les cinc històries seleccionades en el nostre “Concurs INÈDITS 2015 – Biblioteques”. Val a dir que la participació en la convocatòria va ser exitosa, cosa per la qual no tanquem les portes a convocar un nou certamen aquests propers mesos.

En el primer conte que us presentem se’ns planteja una qüestió: ¿què ocorreria si un usuari de biblioteca, després de mort, es quedés deambulant per allà per recordar les plàcides, interessants i divertides estones que ha passat entre aquelles parets, envoltat de tal infinitat de llibres? La resposta ens la mostra l’artista M. Jesús Royo, amb una il·lustració elaborada amb tècnica pintura digital, on podem veure la feliç dansa de dos dels personatges de la història que trobem en el conte Adéu, Caterina!, de Maria Victòria Lovaina.

I ja que ens plantegem preguntes, passem al següent conte i pensem en quantes històries no queden atrapades entremig dels passadissos d’una biblioteca. Històries reals, no només les que s’arrauleixen dins les pàgines dels llibres. Aquesta és la proposta que ens planteja Enric Bassegoda amb el seu conte Finestres que aturen la foscor. La il·lustració és de Carla Soza i ens trasllada cap a aquests passadissos ordenats i silenciosos, farcits de prestatgeries i habitats pels llibres.

Continuem passant pàgines i llegint… Hi ha frases que, de tant usar-les, poden arribar a perdre força. Però això mai no passarà amb la sentència “la lectura ens farà lliures”. I si no les teniu totes, endinseu-vos en el conte d’Alícia Gili, La presó de llibres, i comproveu-ne la veracitat. La il·lustració de Sofia Gómez exposa l’al·legoria entre el món real i la llibertat que ens ofereix el món de la lectura.

I és que els lletraferits, els lectors voraços, tendim a recrear en el nostre món de ficció la vida que no trobem en la realitat. I la protagonista de Silenci de dames, de M. Rosa Dachs, no sols fa això, sinó que s’amaga conscientment i se sent propera als personatges de les històries que llegeix. Sobretot en descobrir una part del seu passat que no hauria volgut conèixer. La il·lustració de Lu Garriga emmarca l’ambient recollit de les biblioteques alhora que incideix, amb un clar simbolisme, en aquest silenci que s’esmenta en el títol.

I ja per acabar, penseu en les trobades que fem sovint els lectors per comentar les històries llegides. Però… què passaria si un dia diversos protagonistes d’alguns dels llibres més coneguts, coincidissin en un mateix paratge? Aquesta és la proposta que ens planteja Ignasi Carbonell en el seu conte Una nit d’insomni. La il·lustració, de Dolors Mas, ens mostra aquests personatges vinguts de novel·les ben diferents.

Des d’Inèdits desitgem que gaudiu tant com nosaltres de la lectura d’aquests contes.

Equip editorial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s