El qüestionari: Lolita Bosch

Lolita Bosch (Barcelona, 1970) ha viscut a Albons, Estats Units, l’Índia, Oaxaca i Mèxic, país que des de llavors considera casa seva. És llicenciada en Filosofia, té un diplomat en escriptura creativa, estudis en teoria crítica i un postgrau en lletres mexicanes. Ha rebut diversos premis de prestigi tant de literatura infantil com de novel·la, i algunes de les obres s’han adaptat al cinema.

És novel·lista (Elisa Kiseljak; Qui vam ser; Insòlit somni, insòlita veritat; La família del meu pare; Camps abans de tot això) i activista per la pau. Però també fa literatura infantil i juvenil (El formulari; El zoológico de Lolita; Paraula de calb o El nen que volia matar), assaig (Ara escric) i edita antologies. Dues novel·les seves s’han dut al cinema. I, en total, ha escrit més de 70 llibres que han estat traduïts a diferents idiomes. Ha rebut prestigiosos premis, tant de literatura com de periodisme. Investiga constantment i des de tots els angles possibles els vincles entre la literatura, la violència i la pau.

Lolita Bosch - foto

Acaba de publicar La ràbia (Ara Llibres), premi Roc Boronat 2016, on rememora el bullying patit en l’adolescència.

1893_la-rabia-img

Avui, però, passa el nostre qüestionari.

1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?

LB.- No, em sap greu però no la coneixia. He de dir, però, que llegeixo poca premsa de cultura. No en sóc un bon referent.

2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:

“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”

Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?

LB.- Crec que s’entén malament, sovint, el que vol dir recolzar la literatura catalana. Fixa’t que en els exemples que em poses, sense anar més lluny, no hi ha ni una sola dona. Crec que s’ha de recolzar la literatura ben feta i s’ha de fer un esforç per a trobar veus diferents i desconegudes. Jo és el que vaig provar de fer amb l’antologia VEUS i vaig quedar parada de quantes coses bones ens estem perdent! Som un poble històricament acomplexat. I ens hem de sacsejar això del damunt. Però també el masclisme, el centralisme, la xenofòbia… avui, literatura en català és un concepte molt i molt ampli. Si no ho inclou tot, segueix sense ser important.

3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?

LB.- Crec que no és un país de contes, tot i que hi ha molts bons escriptors i escriptores de contes a casa nostra. Però cada cultura té un gènere que li és més propi. Jo, en català, en destacaria la poesia.

4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?

LB.- No m’agrada gens la paraula relat! Em sembla que només fa referència a una cosa narrativa, no pas literària.

5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?

LB.- Res, ara ja us miro online.

Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Equip editorial l’INÈDITS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s